11 olyan étel, ami természetes módon és kíméletesen segít a máj tisztításában 1. **Cékla** – Gazdag antioxidánsokban, a céklában található bétain támogatja a máj működését és segít a méregtelenítésben. 2. **Citrom** – A friss citromlé stimulálja a máj


Ezek az ételek kiválóan alkalmasak a máj természetes tisztítására, ráadásul nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod értük!

Az amerikai Vogue nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészséges, májbarát ételek beiktatása az étrendünkbe nemcsak a belső tisztulást segíti elő, de hosszú távon a közérzetünkre és a külsőnkre is pozitív hatással lehet. Leah Kaufman dietetikus pedig szakértőként meg is nevezett 11 olyan ételt, amely természetesen és kíméletesen tisztítja a májat.

Az áfonya nem csupán ízletes csemege, hanem egy igazi antioxidáns-kincsesbánya is. Kaufman szavaival élve: "Az antioxidánsokban gazdag ételek, mint például az áfonya, támogathatják a máj tisztulási folyamatait és segíthetnek a toxinok szintjének csökkentésében." Kutatások arra is rámutattak, hogy az áfonya gyulladáscsökkentő hatása révén hozzájárulhat a májsejtekben kialakuló rákos elváltozások terjedésének megfékezéséhez.

Kelkáposzta, fejes káposzta, rukkola - ezek a zöldségek tele vannak klorofillal, amely természetes méregtelenítőként támogatja a máj munkáját. Kaufman úgy véli, hogy "a zöld levelesek antioxidánsokban gazdagok, és hozzájárulnak a májfunkciók optimalizálásához".

A paradicsom nem csupán ízletes zöldség, hanem antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek védelmet nyújtanak a szabad gyökök káros hatásai ellen. Kutatások szerint rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a zsírmáj kialakulásának kockázatának csökkentéséhez, ami hosszú távon segíthet megelőzni a májzsugor és a májrák kialakulását.

A cékla és a céklalé kiváló választás, ha a májunk egészségéről van szó. Kaufman hangsúlyozza, hogy a cékla gazdag antioxidánsokban, amelyek védelmet nyújtanak a szabad gyökök és az oxidatív stressz káros hatásaival szemben. Emellett segít a máj körüli zsírszövet csökkentésében is, így hozzájárul a májfunkciók optimalizálásához. Ezzel a szuperélelmiszerrel nemcsak ízletes ételeket készíthetünk, hanem a májunk támogatásáért is sokat tehetünk!

A lenmag gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek tudományos kutatások szerint segíthetnek mérsékelni a máj körüli zsírszövet felhalmozódását. Ezen kívül a lenmag támogatja a koleszterinszint egészséges egyensúlyának fenntartását, és hozzájárul a szív optimális működéséhez is.

A lazac, a makréla, a hering, a szardínia és a tonhal mind kiváló omega-3 zsírsavforrások, amelyek jótékony hatással vannak az egészségünkre. Kaufman kiemeli, hogy a lazac különösen kedvező hatással van a máj állapotára. Ez a finom hal gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, hozzájárul a bőr szépségének megőrzéséhez, támogatja az agy megfelelő működését, és segít megelőzni a máj zsírosodását is.

Az olívaolaj egy igazi kincs a konyhában, hiszen nemcsak ízletes, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik. Sütéshez, salátákhoz való csepegtetéshez, sőt még éhgyomorra is egy teáskanálnyival élvezheted. A legújabb kutatások szerint segíthet csökkenteni a máj körüli zsírt, gyulladáscsökkentő hatása pedig hozzájárulhat a májfunkciók javulásához is. Érdemes beépíteni az étrendedbe!

Kaufman szerint a fokhagyma "ásványi anyagokat, A- és C-vitamint, rostokat és kéntartalmú vegyületeket tartalmaz, amelyek segítik az immunrendszert és csökkentik a gyulladást". Ezen túlmenően segíthet csökkenteni a belső szervek körüli zsírt is, ezzel mérsékelve a májbetegségek kialakulásának a kockázatát.

A narancslé és a citromos víz nem csupán üdítőleg hat, hanem hozzájárulhat a méregtelenítés folyamatához is. Néhány kutatás azt sugallja, hogy napi egy pohár friss narancslé fogyasztása csökkentheti a zsírmáj kialakulásának kockázatát.

A dió, a mogyoró és a mandula antioxidánsokat, E-vitamint, rostot és egészséges zsírokat is tartalmaznak. "A diófélék rendszeres fogyasztása segíthet a koleszterinszint egyensúlyban tartásában, csökkenti a gyulladást, és előnyösen hathat a testsúlyunkra is" - mondja Kaufman.

Ha ezek az ételek eddig nem képezték rendszeresen az étrended részét, bőven lehet okod arra, hogy ez a jövőben megváltozzon. De szó sincs arról, hogy egyik napról a másikra mindent cserélj le - teljesen rendben van, ha fokozatosan kezded el velük színesíteni az étrendedet. Így máris rengeteget tehetsz egy fenntartható, egészséges étrend kialakításáért, amiért a májad is hálás lesz!

Related posts