Egy nemrégiben készült kutatás szerint a cukros üdítők kockázatosabbak lehetnek az egészségünkre nézve, mint a cukros sütemények.
A kutatók megállapítása szerint a folyékony cukor károsabb hatással bír, mint csupán egy-két cukros édesség fogyasztása.
Egy friss kutatás rávilágított, hogy nem minden cukor egyforma, és ez jelentős hatással van az egészségünkre.
A tanulmány vezetője, Suzanne Janzi, a svéd Lundi egyetem munkatársa arról tájékoztatott, hogy a cukros italok nagyobb kockázatot jelentenek a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában, mint az édességek, például a pékáruk.
A tanulmány során a cukrok három kategóriáját különböztették meg egymástól: a cukros italokat, az édességeket és az italokhoz (például kávéhoz vagy teához) hozzáadott mézet és cukrot. A vizsgálat pedig arra jutott, hogy a cukros, édesített italok fogyasztása a szívbetegség magasabb kockázatával jár.
A tanulmány során megfigyelésekre támaszkodtak, amelyeket fontos kiemelni. A kutatók ugyan felfedeztek összefüggéseket, de jelenleg nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a cukorbevitel módja okozta volna az alanyok közötti eltéréseket. Érdemes megemlíteni, hogy a kutatásban közel 70 ezer résztvevő volt, és figyelembe vették az olyan kulcsfontosságú tényezőket is, mint az életkor, a nem, a dohányzás elkerülése, a testmozgás és a testtömegindex (BMI).
Több elmélet is létezik arról, hogy miért okoznak a cukros italok nagyobb problémákat, mint a sütemények. Janzi kifejtette: "A folyékony cukrok gyorsabb felszívódásra képesek az emésztőrendszerben, mivel nem szükségesek azok a lebontási folyamatok, amelyek a szilárd élelmiszerek esetében elengedhetetlenek. Ezzel szemben a szilárd cukrok gyakran olyan élelmiszerekhez kapcsolódnak, amelyek értékes tápanyagokat, mint például rostokat vagy fehérjéket, is tartalmaznak."
Ezzel ellentétben az üdítőitalok gyorsan átsuhannak a testünkön, nem váltanak ki telítettségérzetet, és ha rendszeresen fogyasztjuk őket, könnyen túlzott kalóriabevitelhez vezethetnek. Ez pedig kihatással van egészségügyi állapotunkra is.