A gazdálkodási időszak végéhez közeledve érdemes átgondolni a múlt tapasztalatait, hogy tanulhassunk belőlük, és ezzel párhuzamosan felvázolni a következő időszak céljait és elképzeléseit.
A gazdálkodó ember az év legfontosabb ünnepéhez közeledve átgondolja gazdaságának idei legfontosabb eseményeit, eredményeit és felmerült problémáit is. A gazdálkodási év zárása egyben az új év tervezését is jelenti, a kezdődő hosszú téli hónapok remek alkalmat adnak arra, hogy átgondoljuk a jövő évi teendőket, hogy felkészülve és tervszerűen végezhessük majd munkánkat - írja a nak.hu.
Egy olyan szokás, ami örökké megőrzi varázsát és sosem veszít vonzerejéből.
Mint írják az összegzés és tervezés mellett nem feledkezhetünk el a karácsonyi ünnepekre való készülődésről és ráhangolódásról sem. Ilyenkor sokunkban merül fel a kérdés, hogy állítsunk-e karácsonyfát? Természetesen igen!
Emberemlékezet óta hagyomány, hogy karácsonykor fát állítunk, és ez a szokás generációról generációra öröklődik. Biztosak lehetünk abban, hogy ez a tradíció soha nem fog kimenni a „divatból”. De vajon miért éppen fenyőfát választunk az ünnepekre? Ennek is megvan a maga magyarázata: a fenyő, mint örökzöld növény, az életet szimbolizálja az ember számára. Az örökzöldek nemcsak a zöld színükkel, hanem azzal is, hogy télen is megőrzik leveleiket, az örök élet jelképeivé váltak. Mérsékelt égövünkön az ilyen növények már ősidők óta az élet és a túlélés szimbólumai, így érthető, hogy Jézus születése és feltámadása kapcsán is jelentőséggel bírnak az örökzöldek.
A hazai fenyőtermesztők tevékenysége sokak számára talán rejtélyes, pedig érdemes felfedezni ezt a különleges munkát. A fenyőfák nevelése és gondozása nem csupán egy iparág, hanem egy olyan hagyomány is, amely szervesen hozzájárul az ünnepi időszak meghitt atmoszférájához - írja a nak.hu cikkében.
Fedezd fel a legújabb szójákat, amelyek már készen állnak a bemutatkozásra! - Heti Körkérdés Hirdetés
**Hogyan óvjuk meg kukoricánkat az aflatoxintól?** A kukorica egy rendkívül népszerű és tápláló alapanyag, de sajnos nem mentes a veszélyektől, mint például az aflatoxin, egy rákkeltő anyag, amelyet bizonyos penészgombák termelnek. Íme néhány hatékony módszer, amelyek segítségével védelmet nyújthatunk a kukoricának: 1. **Megfelelő tárolás**: A kukoricát mindig száraz, hűvös helyen tároljuk, mivel a magas páratartalom kedvez a penészesedésnek. Használjunk légáteresztő tárolóedényeket! 2. **Kezelés a betakarítás után**: A betakarítás során ügyeljünk arra, hogy a kukorica ne sérüljön meg, mivel a sérült szemek gyorsabban romlanak. A betakarítást követően a kukoricát alaposan szárítsuk meg. 3. **Fajták megválasztása**: Válasszunk olyan kukoricafajtákat, amelyek ellenállóbbak a penészgombákkal szemben. A helyi mezőgazdasági szakemberek segítségével tájékozódhatunk az erre vonatkozó legjobb lehetőségekről. 4. **Rotációs termesztés**: A kukorica és más növények váltakozó termesztése segíthet megelőzni a penészgombák elszaporodását a talajban. 5. **Folyamatos ellenőrzés**: Rendszeresen ellenőrizzük a tárolt kukoricát, és ha penészes vagy sérült szemeket találunk, azokat azonnal távolítsuk el. Ezek a lépések nemcsak a kukorica minőségét, hanem biztonságát is garantálják. Védjük meg értékes terményünket az aflatoxintól, és élvezzük a kukorica minden jótékony hatását!
A DEKALB genetika 2024-es eredményei: Egy újabb év a kiemelkedő teljesítmény és innováció jegyében!
Verhetetlen erőgép-munkagép kapcsolatok! Olcsóbb üzemben tartás, kimagasló termelékenység Hirdetés
Fedezd fel a 2024-es év legújabb kukoricahibrideit az RAGT portfóliójában! Ismerd meg a legkorszerűbb megoldásokat, amelyek segítenek a sikeres termelésben. Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy tájékozódj a legfrissebb ajánlatokról és innovációkról, amelyekkel a jövő mezőgazdaságát formálhatod!
Fedezd fel a kukoricatermesztés új dimenzióját a TIMAC AGRO innovatív technológiájával! Ismerd meg, hogyan segíthetünk neked a terméshozamok maximalizálásában és a fenntartható gazdálkodás megvalósításában. Csapatunk szakértelme és a legmodernebb megoldások garantálják, hogy a kukoricád kiemelkedjen a piacon. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, hogy a legjobbat hozd ki földjeidből! Érdeklődj most, és lépj a siker útjára velünk!
20,8 t/ha termés kukoricában, komplex ismeretek a Syngenta hibridekről Hirdetés
AgroVIRTUS: Hat hónap az agráriumban – kulcsfontosságú tapasztalat egyetemisták számára! Hirdetés
Hagyd magad mögött a műfenyőket!
A karácsonyfákhoz felhasznált fenyőket nem a vadon élő erdőkből szedik le, hanem gondosan kialakított ültetvényeken nevelik őket. Így a karácsonyfa termesztése lényegében mezőgazdasági tevékenység, hasonlóan a paprika vagy más zöldségek termesztéséhez. Az egyetlen eltérés az, hogy ezek a fák évekig növekednek, mielőtt elérnék a betakarításra érett állapotot.
A karácsonyfa-termesztés Magyarországon elsősorban három megyére, Zala, Somogy és Vas vármegyére összpontosul, ahol több település is aktívan foglalkozik e tevékenységgel. E területeken a fenyők számára ideálisak a környezeti feltételek, így nem meglepő, hogy itt alakult ki a legnagyobb ültetvények hálózata.
A Nyugat-Dunántúl ezen részein találhatóak a kötött, savanyú talajok, amelyek ideális környezetet biztosítanak a fenyők számára. A terület jellemzője a bőséges csapadék és a magas páratartalom, melyek együtt teremtik meg a fenyők kedvező növekedési feltételeit.
Az értékesítésig általában 5-10 év várakozásra van szükség, ami a fa fajtájától és méretétől is függ. A vásárlók körében a legnépszerűbbek az 1-3 méter magas fenyők, amelyek helyére minden évben új csemetéket ültetnek, így egy folyamatosan megújuló rendszer alakul ki. Ennek köszönhetően minden évben rendelkezésre állnak a kivágásra alkalmas fák. Különösen keresettek a lucfenyők, amelyek bár nem a legnagyobb tartósságúak, viszont a legkellemesebb illatot árasztják. Emellett az ezüstfenyők gyönyörű kék színükkel hódítanak, míg a nordmann fenyők tűlevelei nem hullanak, így hosszabb ideig megőrzik frissességüket.
A karácsonyfákhoz használt fenyőfákat nem a vadon élő erdőkből szedik, hanem gondosan kialakított ültetvényeken nevelik őket. - fotó: flickr.com
A vágott fenyőket tehát direkt erre a célra telepítik, ráadásul kivágásukig is több éven át termelik és frissítik számunkra a levegőt, vagyis az élet alapját, oxigént állítanak elő. Ugyanez nem mondható el a műanyagból készülő műfenyőről, mely szinte csak káros anyag előállításával gyártható.
Ma már nem csupán a karácsonyfák ünnepek utáni elszállítása és feldolgozása megoldott, hanem egy teljes körforgás is kialakult. Az összegyűjtött élőfák égetése során villamos energiát állítanak elő, míg egy részük feldolgozása után fenyőmulcs formájában hasznosítják őket. Ez a folyamat nemcsak praktikus, hanem hozzájárul környezetünk védelméhez is - olvasható a nak.hu-n.
Ma már vitathatatlan, hogy az élő fenyő a "legzöldebb és legkörnyezetbarátabb" választás, amelyet tehetünk.
A karácsonyfa ültetvényekről kiszedett gyökeres földlabdás fenyő feldíszítése és lakásban tartása az élő növény szempontjából kockázatos választás. Korábban sokan azért választották ezt a típust, hogy karácsony után a kertjükben tudjanak gyönyörködni a fenyőben, a kiültetést követően azonban csalódniuk kellett.
A fenyőfák karácsonyi ültetvényeken gyakran nem kapják meg a megfelelő gondozást, mivel nem iskolázzák őket, és az ültetésük között sincs elegendő idő. Ennek következményeként a földlabdában nem fejlődik ki megfelelő gyökérzet, ami a kiültetéskor jelentős kockázatot jelent, sok esetben pedig sikertelenséghez vezet. Éppen ezért javasoljuk, hogy karácsonyfának inkább vágott fenyőt válasszunk, míg a kertünk esztétikáját egy díszfaiskolából származó, tavasszal kiültetett, többször iskolázott (átültetett) földlabdás fenyővel gazdagítsuk – hívja fel a figyelmet a nak.hu.
Miután beszereztük a karácsonyfát, ne hagyjuk figyelmen kívül növényeink teleltetési igényeit sem. A lombhullató növények általában jól alkalmazkodnak a hazai téli viszonyokhoz, és nem okoznak különösebb problémát. Az örökzöldek azonban más megközelítést igényelnek, hiszen ők a hidegebb hónapokban fokozottabb gondoskodást és figyelmet igényelnek.
Ugyanis esetükben az az élettani helyzet áll elő, hogy örökzöld leveleik miatt a tél folyamán is folyamatosan párologtatnak. Ha száraz a talajuk és emiatt nem tudnak vizet felvenni, akkor a levélen keresztüli párologtatásuk miatt gyakorlatilag kiszáradhatnak. Sokan tévesen fagykárnak tulajdonítják, de jellemzően fiziológiai kiszáradás a pusztulás oka. Erre különösen az edényben tartott örökzöld növények érzékenyek, így a tél folyamán is (fagymentes időben) szükség szerint öntözni kell ezeket a növényeket - tanácsolják.
Az utóbbi időszakban a mérsékeltebb telek kedvező hatásának köszönhetően egyre népszerűbbé vált a mediterrán növények gondozása. Sokan már hatalmas dézsákban nevelik ezeket a különleges növényeket, ami nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem logisztikai kihívások elé is állítja a kertészeket. Gondoljunk csak a szinte minden házikertben és teraszon megtalálható leanderekre, melyek teleltetése és mozgatása igazi próbatétel lehet a tavaszi időszakban.
Ezeknek a növényeknek és hasonló fajtáik teleltetése nem egyszerű feladat. Amíg a hőmérséklet viszonylag enyhe, általában jól elviselik a körülményeket. Viszont, ha hosszabb ideig tartó fagyos időjárás köszönt be, a cserépben található föld átfagyhat, ami megakadályozza, hogy a növény vízhez jusson. Emellett az örökzöld levelek folyamatosan párologtatnak, és ha ez a folyamat nem áll meg, tavasszal könnyen előfordulhat, hogy a növény kiszárad, és végül elpusztul.
A teleltetés során hatékony megoldás lehet, ha a növények dézsáit alaposan, vastag rétegben szigetelő anyaggal burkoljuk, így megóvjuk a gyökerek átfagyásától. A tartósabb lehűlések idején érdemes több réteg fátyolfóliát is alkalmazni a növények védelmére. Ez a technika csökkenti a párologtatást, biztosítja a hideg elleni védelmet, miközben nem gátolja a növények légzését.
Fenyővásárlás estén lehetőleg a minél közelebbi helyről, Magyarországról származót válasszuk, mellyel a helyi termelőket, családokat és gazdaságokat támogatjuk! - tanácsolja a nak.hu.
Indexkép forrás: pixabay.com