Zala különleges kedvence: 3000 forintos darabonkénti ár, de mégis hosszú sorokban várakoznak érte a TikTok hívei (galéria)


Jakabfi Dávid a gyümölcs formájú sütik készítésére koncentrál

A gyümölcs formájú süteményekért a vendégek szinte megőrülnek, és folyamatosan látogatják Jakabfi Dávid Jakabkuti utcai cukrászműhelyét. A kiskanizsai cukrász legújabb különlegessége iránt portálunk is nagy érdeklődést tanúsít.

Gyümölcs alakú sütemények: valóban felülmúlják az eredetit?

- Nálunk minden gyümölcs ropogós, és ami a legjobb, az az, hogy a héja is ehető - árulta el Jakabfi Dávid. - Már közel két évtizede foglalkozom ezzel a területtel, süteményeink körülbelül 60 százaléka ilyen különlegesség, de most néhány új sütemény gyümölcs formáját öltötte magára. Ezek a desszertek rendkívül összetett ízélményt nyújtanak, és hűen megidézik az eredeti gyümölcsök karakterét. A mangó alakú süti tradicionális piskótából, párizsi krémből (ganázs), lágy mousse-ból, és friss vaníliával ízesített karamellizált mangóból készül. Emellett kínálunk még málna, törökmogyoró, zöldalma és meggy formájú sütiket is; az utóbbi azonban kizárólag felnőtteknek készült, mivel meggypálinkával ízesítjük.

Ropogós és ízletes burkolat

Jakabfi Dávid a technológiai innovációk világáról is beszélt, és hangsúlyozta, hogy a sütemények elkészítése során szilikonformákat használnak. Ezeket a formákat egy különleges hűtőszekrényben mínusz 30 Celsius-fokra fagyasztják le, majd a forró, csokoládéból és kakaóvajból készült elegybe mártják. E folyamat bonyolultsága és a kakaóvaj magas ára jelentősen megemeli a sütemények költségeit. Ugyanakkor a kakaóvaj egyedi roppanóssága páratlan élményt nyújt: amikor beleharapunk ebbe a desszertbe, egy igazi ízbomba robban a szánkban, amely messze felülmúlja a hagyományos édességek élvezetét.

A minőség mindenekfelett

- Lehetne a csokoládét hígítani kókusz-, illetve pálmazsírral és étolajjal is, de a minőségi élményt a kakaóvaj adja - fűzte hozzá Dávid. - A kakaóvaj most a cukrászok aranya a pisztácia után. Valóban jelentősen megemeli a gyümölcs formájú süti árát, vagyis a külső réteg a legdrágább. Szerintem érdekesen működik a magyar gondolkodás: valami minél drágább, annál vonzóbb. Az 1700 forintos sütemény nem drága a vásárlóknak. Persze azt hozzá kell tenni, hogy körülbelül tíz éve is hasonló árakon lehetett minőségi süteményeket kapni, az áremelkedés nem hatott jelentősen a szektorra.

Az influenszerek is teljesen odáig vannak érte!

Dávid megosztotta velünk, hogy a gyümölcs formájú sütik koncepciója Cédric Grolet francia cukrászművésztől származik, aki hihetetlen ügyességgel, szilikonforma nélkül alkotta meg ezeket a lenyűgöző édességeket. Az ötlet azóta óriási népszerűségnek örvend, hiszen a TikTok platformján villámgyorsan terjedt el. Bár Grolet már 2019-ben bemutatta, hogyan lehet kreatívan bánni a formákkal, akkoriban senki sem figyelt rá, sokan unalmasnak tartották. A TikTok azonban megfordította a helyzetet, és felfedezte a lehetőséget. Egy cukrász barátja pedig azt javasolta Dávidnak, hogy ő is próbálja ki ezt az izgalmas trendet. Az influenszerek pedig hatalmas népszerűséget arattak, csupán azzal, hogy beleharaptak ezekbe a gyümölcsnek álcázott édességekbe.

Related posts