Agykárosodást idézhet elő: ne fogyaszd el, ha ezt a feliratot találod az élelmiszer címkéjén!

Egy új kutatás figyelmeztet arra, hogy az eritrit, mint édesítőszer, rejtett egészségi kockázatokkal járhat. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a váratlan hatások miatt érdemes körültekintően használni ezt az alternatív édesítőszert.
A cukor alternatívájaként elterjedten használt eritrit, különösen a diabetikus élelmiszerekben, váratlan módon hatással lehet az agysejtek működésére, ami potenciálisan fokozhatja a stroke kockázatát. Ezt a figyelemre méltó eredményt a Colorado Boulder Egyetem kutatócsoportja tette közzé a Journal of Applied Physiology szaklapban.
Az eritrit, mint cukorhelyettesítő anyag, 2011 óta van jelen az élelmiszerek világában, miután az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélyezte annak használatát. Ezt az édesítőt a kukorica fermentálásával állítják elő, és számos élelmiszertermékben megtalálható világszerte, különösen a cukorbetegek számára kifejlesztett diétás élelmiszerekben, mivel minimális hatással van a vércukorszintre. Azonban a legújabb tudományos kutatások arra figyelmeztetnek, hogy az eritrit esetleg káros hatással lehet az agyra.
Christopher DeSouza, az integratív fiziológia professzora és az agykárosító élelmiszer-összetevők kutatásának vezetője úgy véli, hogy "a kutatásunk jelentős hozzájárulást nyújthat azokhoz a bizonyítékokhoz, amelyek arra utalnak, hogy a nem tápláló édesítőszerek, melyeket általában ártalmatlannak tekintenek, nem mindig mentesek a potenciálisan káros egészségügyi következményektől."
A vizsgálatok során eritrittel kezelt sejtek több reaktív oxigénfajtát (ROS), azaz szabad gyököket kezdtek termelni, amelyek öregíthetik és károsíthatják a sejteket, és gyulladást okozhatnak a szövetekben. Mivel a vizsgálatok során csupán egy adagnyi eritritet használtak, szemben azokkal, akik ezt rendszeresen, napi több alkalommal is fogyasztják, óvatosságra intenek minden érintettet. Amint azt a másik szerző, Auburn Berry összefoglalta: