Bármelyik gyógyszertár polcain megtalálható az a "csodaszer", amely legújabb kutatások alapján jelentős hatással lehet az öregedési folyamatok lassítására.


Amerikai kutatók szerint a vitaminok egyszerű pótlása segíthet megőrizni a sejtek fiatalos állapotát. Egy figyelemre méltó kísérlet eredményei azt mutatták, hogy a könnyen hozzáférhető D-vitamin számos jótékony hatása mellett a biológiai öregedés folyamatát is mérsékelheti.

Komoly szerepet játszik az öregedésben és a sejthalálban a telomerek rövidülése. A telomerek a kromoszómákat alkotó DNS-szálak végein találhatók. Miután ezek a szakaszok védik a kromoszómákat a károsodástól és gondoskodnak a sejtosztódás stabilitásáról, a hosszuk összefüggésben áll a sejtek öregedésével. A telomerek rövidülése természetes folyamat, nem kerülhető el, azonban bizonyos módszerekkel késleltethető.

Egy ilyen "módszerre" figyeltek fel a Mass General Brigham Egyetem és a Georgiai Orvosi Egyetem kutatói egy hosszú távú klinikai vizsgálat során. A résztvevők véletlenszerűen kaptak D3-vitamint (napi 2000 NE-t), vagy omega-3 zsírsavat (naponta 1 grammot), illetve placebót. A telomerekkel kapcsolatos alvizsgálatban több mint ezer embert (55 év feletti nőket és 50 éven feletti férfiakat) követtek nyomon négy évig. Az 1054 kiválasztott fehérvérsejtjeiben lévő telomerhosszat a kiindulási állapotban, majd a második és a negyedik évben vizsgálták.

Az eredmények valóban figyelemre méltóak. A D-vitamint szedők körében világosan megfigyelhető, hogy a telomerek rövidülése lényegesen kisebb volt, mint a placebo- és az omega-3 csoportban részt vevőknél. Ez arra utal, hogy a D-vitamin mintegy három évvel lassította le a sejtek öregedésének folyamatát.

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóirat legfrissebb kutatásai azt sugallják, hogy a napfényvitamin nem csupán az immunrendszer és a csontok egészségét támogatja, hanem a telomerek védelmét is szolgálja, megőrizve azok hosszát, ami hozzájárul a sejtek fiatalosságának megőrzéséhez. "Eredményeink arra utalnak, hogy a D-vitamin célzott pótlása ígéretes megoldás lehet a biológiai öregedés folyamatának lassításában, de további kutatások szükségesek ezen a területen" - nyilatkozta Haidong Zhu molekuláris genetikus, a tanulmány egyik szerzője. A piacon ma már számos D-vitamin kiegészítő elérhető, azonban akik nem szeretnék ezeket alkalmazni, azok számára is vannak természetes alternatívák. A napfény mellett gazdag D-vitamin forrásként szolgálhat a szardínia, a tonhal, a lazac, a makréla, a sajt, a marhamáj vagy éppen a tojássárgája. Érdemes ezeket az ételeket beépíteni az étrendbe a megfelelő vitaminbevitel érdekében.

Korábbi adatok szerint 100 magyarból 95 ember D-vitamin-hiányos, pedig a vitaminról az utóbbi időkben közismertté vált, hogy mennyi mindenre jó. A legújabb kutatások alapján egy felnőtt embernek 2000-4000 NE bevitelét javasolják.

Related posts