Itt az idő, hogy felkészüljünk a mustgáz-szezonra: legyünk körültekintőek a pincék mélyén! - Magyar Mezőgazdaság


Az idei szüreti időszak beköszöntével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a bortermelők figyelmét a must erjedése során keletkező mustgáz veszélyeire.

A mustgáz koncentrált formában történő belélegzése rendkívül veszélyes lehet, és akár súlyos következményekkel is járhat, különösen, ha a pince levegőjének szellőztetése nem megfelelő. A pince levegőjének biztonságát ma már modern szén-dioxid érzékelőkkel is ellenőrizhetjük, azonban a hagyományos gyertyás módszer továbbra is egy praktikus és megbízható figyelmeztető eszköz marad.

A hazánkban legkorábban érő szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével néhány nappal ezelőtt kezdetét vette a 2025. évi szüreti időszak.

Mindazonáltal komoly kockázatokkal kell szembenéznünk, ha figyelmen kívül hagyjuk azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel megelőzhetjük az erjedés során keletkező mustgáz okozta tragédiákat. A mustgáz, amely valójában szén-dioxid, a nem megfelelően szellőző pincékben olyan mértékben halmozódhat fel, hogy ez akár súlyos, életveszélyes mérgezéshez is vezethet. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy tudatosan odafigyeljünk a biztonsági előírásokra.

A Nébih szeretné felhívni a bortermelők figyelmét arra, hogy ebben az időszakban különösen lényeges a pince levegőminőségének folyamatos monitorozása. A modern technológiai megoldások, mint például a szén-dioxid érzékelők mellett, érdemes alkalmazni a hagyományos módszereket is, például a gyertya lángjának ellenőrzését. Ennek lényege, hogy ha a derékmagasságban, egy lapátra vagy botra rögzítve tartott meggyújtott gyertya lángja kialszik, vagy ingadozva ég, az a levegő szén-dioxid szintjének emelkedésére utal. Mivel a szén-dioxid nehezebb a levegőnél, főként a pince alsó részein halmozódik fel, ezért rendkívül fontos, hogy a gyertyát mindig derékmagasságban vagy alacsonyabban használjuk. Ilyen körülmények között a pincébe való belépés életveszélyes lehet.

A Nébih továbbá felhívja a borászok figyelmét, hogy a regisztrált borászati üzemeknek a mustgázveszélyből adódó balesetek elkerülésére vonatkozóan, írásos intézkedési tervvel kell rendelkezniük. Célszerű a pincék bejáratánál egy rövid tájékoztató kihelyezése is ebből a célból. A megfelelő tájékoztatás érdekében valamennyi pincei dolgozónak részt kell vennie egy ismétlődő balesetvédelmi oktatáson a szüretet megelőző időszakban. Mindemellett gondoskodni kell az érzékelők folyamatos karbantartásáról is (évente legalább egyszer a szüretet megelőző időszakban), valamint szükséges ennek dokumentálása is.

Related posts