Január elsejétől új szabályozás lép életbe a szervízdíjak terén.


Nagy Márton, a nemzetgazdasági tárca vezetője, aláírta azt a rendeletet, amely új kereteket ad a szervizdíjak szabályozásának. A rendelet értelmében a felszolgálási díj a vendégek kiszolgálásáért járó külön díjat jelenti, amelyet a felszolgáló közreműködése alapján számítanak fel. A cégek számára pedig lehetőség nyílik, hogy 20 százalékos felszolgálási díjat alkalmazzanak. Az Index a Magyar Közlöny legújabb hivatalos tájékoztatójára hivatkozva számolt be erről a fontos lépésről.

Felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálás az a vendéglátásban alkalmazott kiszolgálás, amelynek során a vendég a fogyasztását a vendéglátó üzlet asztalánál ülve vagy az üzlettípus vagy esemény jellegéből adódóan állva, felszolgáló által számára felszolgálva fogyasztja el

A Magyar Közlöny legújabb kiadásában olvashatunk arról, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter meghozta döntését a következő év szervizdíjainak mértékéről.

A miniszteri rendeletben egyértelműsítették, hogy a kizárólag önkiszolgáló rendszer alkalmazásával végzett teljes körű kiszolgálás nem minősül felszolgáló által történő közreműködésnek.

A rendelet értelmében felszolgálónak az tekinthető, aki a vendéglátó üzletben tartózkodó vendéget a fogyasztási helyén kiszolgálja; míg közreműködő az a személy, aki a vendéglátó üzletben alkalmazott munkavállaló és a vendéglátási tevékenység valamely rész- vagy teljes folyamatában közvetlenül részt vesz.

A felszolgálási díj a vendégek felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásáért felszámított külön díj. Ennek mértéke legfeljebb a vendég által elfogyasztott termékek általános forgalmi adót tartalmazó árának 15 százaléka lehet. Cégeknek pedig 20 százalékos felszolgálási díjat számolhatnak fel.

A felszolgálási díj az általános forgalmi adót is tartalmazza. A fogyasztó részére adott számlán, nyugtán a felszolgálási díjat elkülönítetten kell feltüntetni. A felszámított felszolgálási díjat pedig havonta kell a közreműködőknek kifizetni.

A kifizetésnek meg kell egyeznie a felszolgálási díj befolyt összegének adókkal és járulékokkal csökkentett hányadával. A felszolgálási díj közreműködők közötti felosztásának szabályairól, arányáról az üzemeltetőnek - ha a munkahelyen munkavállalói érdekképviseleti szervezet működik - az érdekképviseleti szervezettel kell írásban megállapodnia.

Related posts