Melyik a jobb választás: a helyi gazdától beszerzett eper, vagy a szupermarket polcairól választott bogyós gyümölcs?
Két kedves legénypálmám sorban távozott az élők sorából. A kertész barátom pedig megosztotta velem a titkos receptet, hogy legközelebb elkerüljem a hasonló balsorsot.
Sokan ódzkodnak attól, hogy szupermarketekben vagy élelmiszerláncoknál vásároljanak epret, mert aggódnak a növényvédő szerek jelenléte miatt. A köztudatban elterjedt az a vélemény, hogy a helyi gazdáktól, illetve piacokon beszerzett eper valószínűleg mentes a vegyszerektől. E kérdés alaposabb megértése érdekében a lengyel Pro-Test Alapítvány végezte el a szükséges kutatásokat.
Két különböző helyszínen végeztek vizsgálatokat, hogy megállapítsák, található-e növényvédő szer maradvány a lengyel eperben. Az egyik mintát egy varsói piacon vásárolták, míg a másikat egy olyan gazdától szerezték be, aki már évek óta közvetlenül az autójából értékesíti gyümölcsét a fővárosban. Az elemzéseket egy akkreditált laboratóriumban hajtották végre, ahol több mint 540 különböző növényvédő szer jelenlétét vizsgálták az eper mintákban.
Íme a leglényegesebb teszteredmények:
A Pro-Test Alapítvány kutatásának megállapításai megcáfolják azt a közkeletű hiedelmet, hogy a gazdálkodótól vagy a piacról beszerzett eper kevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmaz, mint más élelmiszerek.
Az Alapítvány azonban hangsúlyozza, hogy nincsenek egészséges növényvédő szerek . Habár a vizsgált eperben kimutatott növényvédőszer-mennyiség nem haladta meg a megengedett határértékeket, a teszteredmények továbbra is aggodalomra adnak okot a különböző káros vegyületek nagy száma miatt. Még ha egyenként a normál tartományon belül is vannak, sokféle peszticid keverékének egészségünkre gyakorolt hatásai még mindig nem teljesen ismertek. Tanulmányok kimutatták, hogy az egyes növényvédő szerek toxicitása fokozódhat, ha másokkal kölcsönhatásba lépnek.