Melyik a jobb választás: a helyi gazdától beszerzett eper, vagy a szupermarket polcairól választott bogyós gyümölcs?


Két kedves legénypálmám sorban távozott az élők sorából. A kertész barátom pedig megosztotta velem a titkos receptet, hogy legközelebb elkerüljem a hasonló balsorsot.

Sokan ódzkodnak attól, hogy szupermarketekben vagy élelmiszerláncoknál vásároljanak epret, mert aggódnak a növényvédő szerek jelenléte miatt. A köztudatban elterjedt az a vélemény, hogy a helyi gazdáktól, illetve piacokon beszerzett eper valószínűleg mentes a vegyszerektől. E kérdés alaposabb megértése érdekében a lengyel Pro-Test Alapítvány végezte el a szükséges kutatásokat.

Két különböző helyszínen végeztek vizsgálatokat, hogy megállapítsák, található-e növényvédő szer maradvány a lengyel eperben. Az egyik mintát egy varsói piacon vásárolták, míg a másikat egy olyan gazdától szerezték be, aki már évek óta közvetlenül az autójából értékesíti gyümölcsét a fővárosban. Az elemzéseket egy akkreditált laboratóriumban hajtották végre, ahol több mint 540 különböző növényvédő szer jelenlétét vizsgálták az eper mintákban.

Íme a leglényegesebb teszteredmények:

A Pro-Test Alapítvány kutatásának megállapításai megcáfolják azt a közkeletű hiedelmet, hogy a gazdálkodótól vagy a piacról beszerzett eper kevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmaz, mint más élelmiszerek.

Az Alapítvány azonban hangsúlyozza, hogy nincsenek egészséges növényvédő szerek . Habár a vizsgált eperben kimutatott növényvédőszer-mennyiség nem haladta meg a megengedett határértékeket, a teszteredmények továbbra is aggodalomra adnak okot a különböző káros vegyületek nagy száma miatt. Még ha egyenként a normál tartományon belül is vannak, sokféle peszticid keverékének egészségünkre gyakorolt hatásai még mindig nem teljesen ismertek. Tanulmányok kimutatták, hogy az egyes növényvédő szerek toxicitása fokozódhat, ha másokkal kölcsönhatásba lépnek.

Related posts