Sörfőzés a bor fővárosában? Sopron sörforradalma már 130 éve kezdődött! | szmo.hu

"Kapd el a söröm!" - gondolhatta a modern kifejezésekkel élve Lenck Gyula fűszer-nagykereskedő, amikor elhatározta, hogy a kihívások és a nehezített körülmények ellenére sörgyárat alapít a kékfrankos szülőföldjén.
Mára azonban világossá vált, hogy a sör is otthonra lelt a hűség városában. Sopron 2025 nyarán Sörfővárosként várja azokat, akik szeretnék felfedezni a sörkultúra izgalmas világát, és számos különleges programmal készül a látogatók számára.
A kezdeti időszak rendkívül nehézkes volt, hiszen a soproni bortermelők és a kisiparosok nem éppen lelkesedtek a sörgyár megalapításáért. A borászok a konkurenciától tartottak, míg a kisiparosok a gyáriparban látták a fenyegetést. Az Első Soproni Serfőző és Malátagyár csak 1895-ben nyithatta meg kapuit, köszönhetően a városi tanács döntésének, amely előírta, hogy a korábban vegyi üzemként működő létesítmény saját kútvizet használjon a termeléshez, és kiépítse a saját csatornarendszerét. Lenck Gyula azonban eltökélten bízott a sörfőzés jövőjében, és 1896. április 1-jén már büszkén mutathatták be a főzde első termékeit a város lakóinak. Így a honfoglalás ezredik évfordulóján a sörfőzés nagyipari méretekben kezdett elterjedni az ország nyugati részén is.
Az első évben már 18 ezer hektoliter sört főztek a mesterek, a szortiment pedig meglepően széles volt, közel tízféle termékből állt. Ám az osztrák konkurencia miatt ennek ellenére is nagyon nehezen tudták nyereséggel működtetni az üzemet, az első világháború kitörése pedig csak még tovább rontott az amúgy sem fényes helyzeten. A világégés után virágozni kezdett az üzlet, a negyvenes évek elején 44 ezer hektoliter jelentette az addigi csúcstermelést. A második világháborús front közeledésével azonban le kellett állítani a gyárat. Mivel a sörgyári munkások jelentős része elmenekült, fogságba esett vagy elhunyt a harcokban, a gyár újraindítása nem volt könnyű feladat: a szakmai háttértudás hiánya, az alapanyag-beszerzés és az energiaellátás hiányosságai miatt 1946-ban mindössze 3132 hektoliter sör készült Sopronban.
Az ötvenes évek jelentős átalakulást hoztak a söriparban: 1949-ben a gyár állami kézbe került, és ezt követően új főzőház, valamint számos fejlesztés segítette a növekedést. Az évtized végére a termelés már elérte a 130 ezer hektolitert. A Magyar Országos Söripari Vállalat égisze alatt működő sörfőzdében egyre inkább automatizálták a folyamatokat, ami lehetővé tette, hogy a 70-es és 80-as években nemzetközi márkákat is szolgáljanak ki. Ekkoriban mutatták be Sopronban először a palackozott Gösser és Steffl söröket, amelyek a mai napig a Soproni Sörgyár kínálatában megtalálhatók.
A rendszerváltást követően a vállalat újra magántulajdonba került, majd 2003-ban a világ egyik legnagyobb söripari óriása, a HEINEKEN, amely ma már több mint 300 különböző márkát kínál és közel 200 országban van jelen, megvásárolta.
Az elmúlt 130 évben Sopronban felbecsülhetetlen értékű tudás és szakmai tradíció halmozódott fel, amely mindenkor nyitott és innovatív szemlélettel párosult. A sörkultúra mára a város identitásának szerves részévé vált. A Soproni Sörgyárral olyan érték született, amelyre nemcsak a soproniak, de minden magyar büszke lehet: a Soproni klasszikus sörei, sörkülönlegességei és alkoholmentes termékei ott vannak életünk fontos pillanataiban, legyen az egy munka utáni beszélgetés a barátokkal, a kedvenc csapatunk döntő mérkőzése vagy egy fontos családi ünnep.
És persze nem lenne teljes az ünnep egy valódi meglepetés nélkül... A 130 éves születésnapra egy új termék is megjelent a boltok polcain: a limitált kiadású, komlós-citrusos karakterjegyeket hordozó Szűretlen Lager kategóriájában a sörgyár első szűretlen lager söre. Az ünnepet pedig a fogyasztásához kapcsolódó rituálé teszi még különlegesebbé: a tökéletes élményhez a dobozt felbontás előtt javasolt egyszer megfordítani, palackos termék választása esetén pedig, miután korsóba töltöttük a sör kétharmadát, óvatosan körbe kell forgatni az üveg alján maradt folyadékot, majd kiönteni a pohárba. Érdemes kipróbálni ezt az apró szertartást, amely az élesztő aktiválásával kínál izgalmas ízélményt.